Sziklakertépítés

Sziklakertépítés

A kert egyik leglátványosabb része lehet egy jól kialakított sziklakert.

Bár sziklakertet építeni könnyűnek tűnhet, csak akkor lesz valóban szemet gyönyörködtető, dekoratív eleme a kertünknek, ha néhány fontos szempontot betartunk az építés során:

Hogyan építsünk sziklakertet?

  • Fontos, hogy sziklakertünk a lehető legjobban illeszkedjen a környezetébe. Ez leginkább a tereprendezésen, és a kövek elrendezésén múlik. Célszerű természetesnek ható dombokat, terepegyenetlenségeket, rézsüket képezni, szemben a sík területből kiemelkedő kődombokkal. A kövek 2/3-át a földbe kell süllyeszteni, mert így olyan benyomást alakítanak ki, mintha évszázadok óta ott lennének. Kerttervezőnk ezen technikák alkalmazásával még az Alföldön is természetesnek ható, dekoratív sziklakerteket valósít meg.
  • A sziklakertben a kő domináljon, ne a növény. Legoptimálisabb kő-növény arány az, amikor a felület egyharmadát borítja növényzet, a többi pedig üresen marad a sziklák és a közéjük terített murva számára.
  • A sziklakertbe úgy válogassuk össze a növényeket, hogy azok egymást követő periódusokban virágozzanak, így biztosítva a folyamatos esztétikai élményt tavasztól őszig. A sziklakert akkor ízléses, ha 3-4 egymással harmonizáló színnél több nem jelenik meg benne.
  • Sziklakertet legcélszerűbb napos, dél-nyugati fekvésű területekre építeni, mert a legtöbb sziklakerti növény sok fényt igényel. Amennyiben mégis árnyékos helyen fekvő sziklakerttel rendelkezik, úgy érdemes az árnyékban is jól virágzó növényeket válogatni. Ilyenek például a hegyvidéki aljnövények (berki pimpó, páfrányok, stb), az árnyékliliomok, különféle tollbuga fajok, ajuga fajok, heuchera, varjúhájak, stb.
  • A sziklakert mérete ugyancsak befolyásolja a növényválasztást: kis méretű sziklakertekben főleg évelő növényeket és hagymásokat ültetünk, míg a nagyobbakban már kisebb termetű örökzöldek is helyet kaphatnak.

Sziklakert stílusok

A sziklakert stílusát nem lehet elkülöníteni az azt körülölelő kert építészeti stílusától. A japán, mediterrán, angol, modern minimalista, stb kertek mindegyikéhez jól illeszkedhet egy-egy tájképi sziklakert (azaz olyan sziklakert, ami egy természetes hegyvidéki tájat utánoz).

Kerttervezőnk a kert kialakítása során figyel arra, hogy a sziklakert kőválasztása és növénypalettája megfeleljen a teljes kert stílusának.

Széles kőválasztékunkban megtalálhatóak az üledékes mészkő és márvány kövek fehér, sárgás, vagy vöröses színárnyalatai, és a vulkanikus eredetű, többnyire szürke bazalt vagy gránit kövek is.